Awokado ochroni Cię przed wizytą u lekarza!

Nieważne, czy lubisz awokado w postaci guacamole, czy wolisz je w bardziej naturalnej postaci – i tak jest pyszne. Dobra wiadomość jest taka, że jest równie cudowne dla naszego ciała i skóry, co dla kubków smakowych!

W skrócie: awokado to pyszny, zdrowy owoc zaliczający się do bardzo zdrowej żywności. Od pestek po samą skórkę oferuje wiele substancji zdrowotnych i przyjaznych dla skóry: ten pełen potasu, magnezu i witamin południowoamerykański owoc jest wprost niezbędny! Warto do codziennej diety i pielęgnacji włączyć właśnie awokado. Właściwości są wszechstronne.
Wskazówka
1

Awokado to silny antyoksydant dla skóry

Awokado zawiera karotenoidy, które działają jako przeciwutleniacze przeciwdziałające stresowi oksydacyjnemu i wolnym rodnikom. Kiedy nasz organizm wytwarza zbyt wiele wolnych rodników (z powodu stresu, zmęczenia, zanieczyszczenia, promieni UV), zaczynają one uszkadzać i zjadać komórki skóry. Rezultat: słaba aktywność komórkowa i wczesne starzenie się skóry.Przeciwutleniacze – w tym awokado – powstrzymują działanie wolnych rodników. Awokado umożliwia również naszemu ciału wchłanianie karotenoidów występujących w innych produktach spożywczych, które spożywamy w tym samym czasie!
Wskazówka
2

Kremowa pielęgnacja nawilżająca do skóry

Awokado jest wypełnione tłuszczami nienasyconymi, co sprawia, że działa jak emolienty. Oznacza to, że zwiększa elastyczność skóry, wzmacniając jednocześnie błony komórkowe w naskórku. Masz już dość suchej skóry? Zrób sobie maseczkę z awokado! Po prostu ugnieć awokado, nałóż na twarz i pozostaw na kilka minut. Dodatkowa zaleta? Zawarta w owocu witamina E ma działanie przeciwstarzeniowe.
Wskazówka
3

Awokado obniża poziom złego cholesterolu

Awokado zawiera dużo kalorii i tłuszczów, ale te tłuszcze znakomicie wspomagają serce! Są one nazywane mononienasyconymi kwasami tłuszczowymi, które zapobiegają gromadzeniu się złego cholesterolu i zmniejszają ryzyko wystąpienia problemów układu krążenia. Naukowcy z Australii udowodnili, że dieta bogata w awokado obniża poziom złego cholesterolu, nie wpływając na poziom dobrego.
Wskazówka
4

Awokado wspomaga pracę serca

Awokado jest pełne składników odżywczych, które chronią nasz układ krążenia: błonnik, witaminę E, potas i tłuszcze nienasycone. Połowa awokado zawiera 11 g kwasu oleinowego, który utrzymuje prawidłowy poziom dobrego cholesterolu we krwi. Co więcej, zawiera też 1,54 g kwasu linolenowego, wielonienasyconego tłuszczu, który utrzymuje trójglicerydy pod kontrolą.
Wskazówka
5

Awokado zapobiega chorobom oczu

Awokado jest bogate w luteinę, przeciwutleniacz, który zwalcza choroby oczu, w tym degenerację plamki żółtej. Zawiera również barwnik zwany zeaksantyną, również znany z tego, że chroni nasze oczy.
Wskazówka
6

Awokado jest wspaniałe dla kobiet w ciąży

Awokado jest doskonałym źródłem błonnika. 100 g miąższu awokado zawiera więcej niż 5 g błonnika. Biorąc pod uwagę, że te owoce ważą od 160 do 180 g, jedno awokado zapewni nam 33% dziennego zapotrzebowania na błonnik.
Wskazówka
7

Awokado łagodzi zaparcia

Awokado jest doskonałym źródłem błonnika. 100 g miąższu awokado zawiera więcej niż 5 g błonnika. Biorąc pod uwagę, że te owoce ważą od 160 do 180 g, jedno awokado zapewni nam 33% dziennego zapotrzebowania na błonnik.
Wskazówka
8

Awokado pomaga nam zrzucić zbędne kilogramy

Wbrew temu, co być może słyszeliście, awokado powinno być włączone do codziennego menu. Zawiera od 10 do 20 razy więcej tłuszczu niż inne owoce z tej samej kategorii żywieniowej, ale zawartość kwasu oleinowego sprawia, że czujemy się syci. Innymi słowy jesteśmy mniej podatni na podjadanie między posiłkami! Jedna połowa awokado w porze obiadu znacznie zmniejszy popołudniowy głód. Co więcej, olej z awokado pomaga spalić tłuszcz z brzucha!
Wskazówka
9

Awokado stabilizuje poziom cukru we krwi

Soczyste, kremowe i pełne tłuszczów jednonienasyconych awokado zapobiega gwałtownemu wzrostowi poziomu cukru we krwi po posiłku. Takie  tłuszcze zwalczają cukrzycę, równoważąc poziom lipidów w naszym organizmie.
Wskazówka
10

Awokado to smakowity spalacz stresu

Regularnie spożywane awokado zwalcza stres i dodaje nam energii. Jego jednonienasycony błonnik zapobiega skokom cukru, które mogą prowadzić do stresu. Więc schrup awokado przed rozpoczęciem ćwiczeń! Jedzenie tego owocu daje tyle samo energii, co suplementy diety. Nasza rada: awokado szybko utlenia się po otwarciu, więc aby zachować świeżość, nie usuwaj pestki, spryskaj miąższ sokiem z cytryny, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki. Jeśli dodasz sok z cytryny do guacamole, również na dłużej pozostanie świeże. Więc bez wymówek: czas umieścić ten pyszny owoc na liście zakupów!